Horen, zien of….het belang van een webcam en microfoon

Als de basis maar goed is… 

Heb jij ook wel eens van die online sessies meegemaakt waar de spreker of slecht te zien was of niet te verstaan? Zooo jammer, want deelnemers letten dan niet meer op de inhoud maar proberen met man en macht je te volgen, of, erger, haken af. Veel laptops hebben al een vrij goede camera, dat is fijn. En toch… Goed beeld is fijn, goed geluid is essentieel. Daarom gebruik ik een externe microfoon en webcam.

Webcam

Laten we beginnen met het beeld. Ja, veel laptops hebben al een redelijk goede webcam. Die van mij helaas niet en daarom ben ik al snel overgeschakeld naar een externe webcam.

Maar er zijn nog  twee  grote voordelen van een externe webcam. 

Bij veel webcams kan je het beeld verder instellen, dit geeft een nog beter beeld. 

Maar je kan ook de hoek instellen, en daarmee bedoel ik dan je de camera meer naar beneden of boven kunt kantelen. Het voordeel? Als je met je laptop werkt staat je scherm altijd iets gekanteld, dat betekent dat ook je webcam van je laptop iets naar boven gericht is. Met als resultaat dat je niet recht voor de camera zit en vaak veel plafond in beeld is. Gebruik je en externe webcam kan je dit dus aanpassen door de webcam te kantelen zodat je recht in beeld bent. Kijk hieronder naar de verschillen. Links de webcam van mijn laptop, rechts mijn externe webcam. Door verschillende lichtbronnen te gebruiken kan je het resultaat nog professioneler maken. Maar hier laat ik je gewoon het huis-, tuin- en keukenresultaat zien, met mijn licht aan in mijn werkkamer.

vga webcam

Microfoon

Er zijn vele microfoons te koop, van goedkoop tot duur. je kan het zo gek niet bedenken. Ik gebruik of een headset of een externe usb condensator microfoon. Het fijne van beide is dat het USB microfoons zijn, dus inpluggen en hij doet het. Geen adaptors nodig. Lekker simpel. Ik houd ervan.

Als ik geconcentreerd wil zijn en bang ben afgeleid te worden door achtergrondgeluiden of ik mijn medebewoners niet wil storen met mijn geluid uit de luidsprekers, gebruik ik mijn headset. Oortjes zijn dan ook fijn, daar soms verbinden ze niet altijd meteen met zoom. Ik houd van draadjes in dit geval.

Als ik lekker alleen thuis ben of in een rustige omgeving, gebruik ik het liefste mijn condensator microfoon en de luidsprekers.

Bekijk hieronder een kort filmpje waar je het verschil tussen mijn microfoons kunt horen.

Leuk cadeau voor jezelf!

Je hoeft hiervoor echt niet diep in je buidel te tasten. Natuurlijk kan je altijd nog betere webcams en microfoons vinden. Maar voor mij volstaan onderstaande webcam , headset en microfoon.

Ik gebruik bijvoorbeeld de Logitech C922 streaming camera, een Plantronics headset uit de 3200 serie en de Devine M-Mic USB condensator microfoon. 

Zowel de webcam als de microfoon worden geleverd met een statiefje, wat ook erg praktisch is in gebruik. Koop je de logitech webcam, dan krijg je daar ook een capture software bij, een praktische software die je in staat stelt snel video’s op te nemen met je camera en ook een tweede beeld toe te voegen. Handig om bijvoorbeeld instructievideo’s op te nemen.

Doe jezelf een plezier en gun jezelf een leuk eindejaarscadeautje en schaf een webcam , headset en microfoon aan. Je kan ze beide makkelijk bestellen bij bol.com

Als alternatief kan je ook naar de volgende optie kijken

Scroll to Top