E-mail automation maken met meerdere e-mails in gratis mailchimp account

Vorige week vroeg iemand: Hoe kan ik een e-mail automation maken met meerdere e-mails in een gratis mailchimp account. Dit kan natuurlijk supergoed via de customer journey, maar alleen in een betaald account. Is er een oplosssing zonder dat ik moet overstappen naar een betaald account of een andere tool?

Ja die is er. Je maakt dan gebruik van de oude e-mail automation builder in Mailchimp, Classic Automations.

In de Classic builder gaan we een reeks met e-mails maken. Door tags te gebruiken initieer je de e-mails. Je maakt in feite 3 losse e-mail automations in plaats van 1.

customer journey automation

Wat je wilt bereiken met je e-mail automation

Een serie van 3 e-mails versturen nadat iemand op je lijst een tag heeft ontvangen, bv weggever gedownload.

Stappenplan

Stap 1 tags aanmaken

Het eerste wat je doet is de tags aanmaken. Je hebt de volgende tags nodig:

  1. de tag die de eerste mail initieert
  2. de tag die de tweede mail initieert
  3. de tag die de derde mail initieert
  4. afhankelijk van het aantal mails die je wilt versturen maak je voldoende tags aan.
Je vind de tags onder het kopje Audiences aan de linkerkant van je scherm
tags maken

Stap 2 eerste mail maken

Nu ga je de eerste van de rij automations maken. Daarvoor ga je naar de Automations tab – Customer Journey. Vervolgens wissel je naar de Classic Automations. Je vindt deze boven in je scherm.

Je selecteerd nu “email subscribers when they ‘re tagged

mailchimp automation

Vervolgens geef je de Campagne een naam, bv mailing training 1

Nu ga je de trigger instellen, dat is de eerste tag die je hebt aangemaakt in stap 1. Je geeft aan dat de mail verstuurd moet worden, zodra de tag is toegevoegd aan een persoon in je lijst.

Nu ga je de Post-send action instellen. Dit is de actie die moet worden uitgevoerd na het verzenden. In ons geval moet er een tag aan de persoon in de lijst worden toegevoegd. Dit is de tweede tag. Deze tweede tag is straks de trigger voor de tweede mail.

Maak nu de email verder af (design mail) zoals je gewend bent en activeer je de automation. Het eerste deel van je automation is nu klaar.

Stap 3 tweede mail maken

Nu ga je de tweede email maken. Je start op dezelfde wijze. De trigger is nu de tag die aan het einde van mailing 1 is meegegeven, je tweede tag. Je stelt nu niet immediately in, maar na bijvoorbeeld 1 week. Afhankelijk hoe lang jij tussen de mails wilt hebben.

Als post-send action voeg je nu je derde tag toe. Deze derde tag is de trigger straks voor mail 3. 

Maak nu de email verder af (design mail) zoals je gewend bent. Het eerste deel van de automation is nu klaar.

Stap 3 derde mail maken

Nu ga je de derde email maken. Je start op dezelfde wijze. De trigger is nu de tag die aan het einde van mailing 2 is meegegeven, je derde tag. Als post-send action voeg je nu je vierde tag toe. Deze vierde tag geeft aan dat de deelnemer de laatste mail in deze serie heeft ontvangen. Ja kan deze eventueel later nog eens gebruiken voor een andere automation of achterwege laten

Maak nu de email verder af (design mail) zoals je gewend bent en start de automation. 

Je e-mail automation is nu klaar. Je vindt de e-mails terug in je campagne lijst. 

Toepassingen

Voorbeelden om een serie mails in te stellen:

  • Een serie e-mails sturen ter voorbereiding op een aangeschafte cursus
  • Als cursus zelf: Een serie e-mails met cursuscontent sturen na betaling
  • Een serie e-mails sturen na het downloaden van een weggever
  • Een serie na het volgen van je Webinar

Doen? Of toch...

Deze oplossing is natuurlijk handig als je maar 1 of 2 van zulke automations hebt binnen je bedrijf. Je kunt je voorstellen dat je lijst bij 3 of meer van dit soort automations een rommeltje wordt en uiterst onoverzichtelijk. De customer journeys/ serie automations zijn er namelijk niet voor niets gemaakt.

Ga jij meerdere langere automations opzetten, denk er dan over na over te stappen naar een betaald account in Mailchimp, of naar de gratis versie van Laposta. Laposta is voor de beginnende ondernemer met een kleinere lijst een goed alternatief. Je kan meerdere lijsten maken en lange automations. Verder is de support in het Nederlands en kreeg ik tot nu toe iedere keer snel een antwoord. 

Ga je voor een betaald account, kijk dan toch ook even naar andere opties zoals Mailblue (Nederlandse versie van Active Campaign). Nu dat je (gratis) mailchimplijst nog overzichtelijk is, met weining automations, is het nog relatief makkelijk over te stappen. Heb je eenmaal een aantal automations in je systeem en wil je overstappen, moet je deze opnieuw opzetten.

Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze blog, laat het me weten, ik help je graag verder.

Scroll to Top