Groei begint bij een solide fundament

Eind 2019 besloot ik de opleiding in 10 weken je virtuele bedrijf aan de academie voor virtueel professionals van Petra Fehring te volgen. In 10 weken zet je bedrijf neer zodat je goed beslagen ten ijs komt. Het fundament staat. Tijdens deze opleiding kwam ik in aanraking met Petra’s SOM7© methode (som7.nl). SOM7© staat voor Systeem Operationeel Management en de 7 systemen in je bedrijf. Ieder bedrijf, klein of groot bestaat uit deze 7 pijlers. Deze pijlers zijn Dagelijks Management, Financiën, Statistiek, (online) Marketing, Communicatie, Sales en Diensten Leveren, het fundament van je bedrijf. Jouw groei begint bij een solide fundament gebaseerd op deze 7 pijlers.

Ik vergelijk het voor mijzelf als een lanceerplatform. (Tja, ik blijf toch wat hebben met aerospace, het eerste bedrijf waar ik voor werkte na mijn studie was NDSatCom, Gesellschaft für Satellitenkommunikation mbH). Het platform moet solide gebouwd zijn zodat de raket de lucht in kan. Het fundament van je bedrijf moet ook solide zijn om je bedrijf te lanceren, te laten groeien. Dat wil zeggen, je 7 systemen in je bedrijf moeten als een geoliede machine werken. En dat is niet altijd evident. Vaak gaan dingen nog zoals ze altijd al gingen en nemen ondernemers niet de tijd hun processen eens in de zoveel tijd onder de loep te nemen. Kan het beter, sneller, makkelijker en dus uiteindelijk goedkoper?

Grote bedrijven hebben voor deze pijlers aparte afdelingen met veel medewerkers. Als ZZP-er of MKB ondernemer doe je het veelal alleen of met een klein team.  Je hebt vele petten tegelijkertijd op en doet dingen ad-hoc, brandjes moeten worden geblust en diensten geleverd. Er is geen tijd om te systematiseren.

Systematiseren, wat is dat dan?

Je hebt veel terugkerende taken in je bedrijf, zoals je je facturatie, je boekhouding, je btw aangifte, maar ook bijvoorbeeld je social media inplannen en posten. Om er maar een paar te noemen. En je wilt dat dit zo efficiënt, effectief en consequent mogelijk gebeurt, zodat je geen tijd verspilt met nadenken hoe het ook al weer het beste werkt. Hiervoor maak je en systeem. Doordat je er een systeem van maakt, worden deze taken sneller uitgevoerd. Er worden minder fouten gemaakt. Hierdoor bespaar je geld en heb je meer tijd over om aan je bedrijfsstrategie te werken, klanten te werven of diensten te leveren.

Mooi! Maar hoe ziet zo’n systeem dan eruit?

Een systeem bestaat uit 3 onderdelen:

  • PROCES: hoe worden de taken uitgevoerd.
  • TOOLS: welke middelen gebruik je daarvoor?
  • TEAM: wie in je team voert die taken uit?

Door deze drie onderdelen te beschrijven maak je het jou en je team makkelijker:  je plukt je stappenplan van de digitale plank en je kan meteen aan de slag.  :

Ik hoop dat ik je hierdoor heb geïnspireerd om met jouw systemen aan de slag te gaan. Hulp nodig? Neem contact met mij op voor een kennismakingsgesprek en laten we de mogelijkheden die bij jou passen onderzoeken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar top